OM AFFENPINSCHEREN

Affenpinscheren er en strihåret liten hund med et apelignende uttrykk. Derav det tyske navnet affen som betyr ape. Affenpinscheren har en kompakt, kvadratisk kropp og et rundt hode med flat snute og runde øyne. Den har en indre skjønnhet som treffer hjertet og sjarmerer de fleste med sin klovneaktige oppførsel. Har du oppnådd vennskap med en Affenpinscher, har du en venn for livet.

Affenpinscheren skal ha en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm. Vekten kan variere, men ligger oftest mellom 3,5 og 6 kg. En affenpinscher krever ikke mye mosjon, men kan utmerket godt være med på søndagsturen, alt etter hva eieren venner den til. Og sin daglige tur bør den få, hvis den da ikke har en stor hage å boltre seg i.

Affenpinscheren i Norge ses ofte på utstillinger, men den egner seg også til lydighet- og agilitytrening, i det den er oppvakt og lærevillig. Det sies at affenpinscheren ikke behøver å gå i bånd, den følger sin eier. Men den er meget nysgjerrig og kan fort smette ut i trafikken, slik at bånd kan være på sin plass.

Historikk:

Affenpinscheren er en meget gammel tysk rase. Allerede på 1400 tallet ble den foreviget på malerier av Albrecht Durer og Jan van Eyck. Affenpincheren er i slekt med og har spilt en sentral rolle innen fremveksten av Griffon-hundene, Dvergpinscher og Dvergschnauzer.
I den tyske stamboken omfattet rasen Affenpinscher i 1870- og 80-årene kort, lang og strihårede dvergpinschere. Først i 1896 ble rasen delt opp i affenpinscher og dvergpinscher. I den opprinnelige standarden ble affenpinscheren beskrevet som "ein kleiner Teufel voll Gift und Galle", i betydningen av at den var "en liten djevel full av eder og galle" mot alle dem som den ikke kjente. Kanskje var det slik den gang - nå er i alle fall hunden betydelig mer sosial, en flink vakthund og en hyggelig selskapshund.
Rasen ble registrert første gang i Tyskland i 1879, og rasen ble endelig etablert i 1913
Opprinnelig ble Affenpinscheren brukt til å fange rotter, hvilket tilsier at den må være nysgjerrig, modig, ivrig og rask.

Charles Van Den Eycken

The Marriage of Giovanni Charles Van Den Eycken

Arnolfini 1434


I dag:

Til tross for at rasen er gammel finnes det i dag få av dem. Ved utgangen av 2001 var det kun ca 50 registrerte i Norge, når vi nå skriver 2019 er det ca 350-400 affenpinschere i Norge.
De fleste Affenpinschereiere i Norge kjøpte sin første hund fra Sverige. Engelske eksemplarer er blitt importert, likeså hunder fra Finland. Ved paringer med hunder i andre land har vi i Norge også fått inn tysk og amerikansk affenpinscher-blod.
De siste 2-3 årene ser vi at interessen for affenpinscher har økt og ønsket for fremtiden må være at flere enn de som allerede har affenpinscher oppdager hvilken fantastisk fin rase dette er.