Trimmebeskrivelse for Affenpinscher

En trimmebeskrivelse utarbeidet og skrevet av 
Ingunn Axelsen, kennel Imrun

DET FØRSTE PELSSTELLET PÅ VALPEN

Når du får valpen din hjem ved 9-10 ukers alder bør du begynne med pelsstellet med en gang. Gre valpen med en kam (se bilde 1 nederst) litt hver dag den første tiden slik at den blir vant til å få pelsen håndtert og samtidig får du en flottere, tettere og striere pels.
En gang i uken bør du gå over hunden, klippe klør, kikke i ørene, se i munnen, sjekke kjønnsorganer og analåpning. Valpen kan motsette seg noe av dette i begynnelsen, men ikke la valpen vinne og gi opp, for da blir dette et problem som må taes hånd om av andre og det er ikke morsomt hverken for deg eller valpen.
Et tips til de som har en litt urolig valp, er å la den få sovne i fanget, trill den rundt så den ligger på ryggen og kos med den slik at den forbinder dette med noe positivt. Når den da sovner igjen så kan du klippe neglene. Når valpen ligger slik har du også neglens bakside mot deg og da ser du hvor langt ned du kan klippe. Ser du godt etter, ser du at det er "tomt" skall og så begynner nerven, klipp rett over der nerven begynner.
Det er ikke ofte du behøver å nappe ut ørehår, men det er greit å sjekke om ørene er rene og fine.
Mellom 10-20 uker (dette er veldig individuelt pga forskjellige pelstyper) har valpen ofte en fluffy pels (fødselspelsen), den gjør at valpen kan ligne på en liten bjørn og er utrolig søt, men denne pelsen må fjernes for å få et godt pelsgrunnlag. Bruk fingrene eller et trimmestål (se bilde 7 nederst) eller en trimmekniv (se bilde 5 nederst) og napp ut det øverste laget med pels. Hvis valpen protesterer og ikke vil, er det mest fordi det er uvant å stå stille på kommando og fordi den helst vil leke, ikke fordi det er spesielt vondt. Gjøres dette riktig så går det greit. Er valpen veldig urolig og absolutt ikke vil, ta den i fanget når den er sliten og la den få slappe av/sove når du gjør dette de første gangene, det pleier å fungere fint.
De fleste valpene har igjen en kort og tettsittende pels når du er ferdig, mens noen blir helt nakne, kle gjerne på dem hvis det er kaldt ute for eksempel en frakk eller et dekken, og om sommeren pass på de som blir nakne at de ikke blir solbrente, sett på dem en tynn t-skjorte eller lignende, eller smør dem inn med solkrem.
Har du vært flink til å gre valpen din hver dag med kam, er det ikke sikkert den har igjen pels som behøver og fjernes.
På hodet kan du nappe de lengste hårene eller det som slipper, de fleste har igjen ganske mye hår. Hvis du skal ha valpen på valpeshow, pass på at det sitter igjen en del hår, som du eventuelt kan nappe når de andre nye hårene har grodd ut.
Når du grer hodehårene opp, ser du at det er ujevnt og litt pistrete på de lengste, det er de som skal fjernes.
Når pelsen begynner og komme tilbake etter noen uker så følg opp med å gre med en gang.
Skal du på utstilling med valpen/hunden din må du nappe hvite stikkhår. Affenpinscheren har i mer eller mindre grad hvite stikkhår og disse bør du fjerne om du skal stille, gjerne ellers også, hvis du vil ha en hund som ser mest mulig svart ut. Personlig syns jeg det er lettest om jeg bruker en pinsett til dette (se bilde 4 nederst).

Bilde 1: Valp på 10 uker

Bilde 2: Samme valpen litt senere og etter at jeg har gredd den litt hver dag med en spratt 73 kombinert med en underullskam i en periode


DEN VOKSNE AFFENPINSCHEREN

Affenpinscheren er en strihåret trimmerase og om du har noen som helst tanke om å stille ut din affenpinscher skal du aldri saks eller maskinklippe pelsen utenom de få stedene der du skal bruke saks.
Pelsen vil bli mer funksjonell og enklere å holde ren om du napper dødt hår istedenfor å klippe. Når du klipper pelsen vil den lettere floke seg og ikke avvise skitt og vann like godt som en trimmet pels, pelsen vil også bli fort grå.
Vi har sett at hver enkelt affenpinscher kan ha ulik pelstype. Snakk med oppdretteren din eller andre erfarne affenpinscher-eiere hva slags pelstype din hund har, hvis du er usikker.
Trimme ned hunden din kan du gjøre ca 1 gang i året, men dette varierer fra hund til hund, og vi ser at på de som har kraftig hårvekst, kan man mer eller mindre trimme ned 2-3 ganger i året. Noen hunder har rullerende pels, det vil si at du kan nappe de lengste hårene gjennom hele året og sjelden eller nesten aldri behøver trimme all pelsen helt av. Når du skal trimme ned hunden helt så må du planlegge litt. På de aller fleste tar det tid før de er i utstillingspels igjen etter en nedtrimming.Tenk spesielt på hode og manke, der pelsen skal være lengre enn på resten av hunden. Hvor lang tid det tar varierer, men det tar ca 10-16 uker før all pels har kommet ut igjen, og de har litt manke. Skal du nappe ned hodet helt tar det mellom 4-6 måneder før de har skikkelig med hodehår igjen.
Når du trimmer ned hunden din så er det også veldig forskjellig hvor mye du får av, noen blir nakenhunder etterpå og noen har et svart tettsittende teppe med ull igjen, det er noe som går av med kam eller en underullskam, når den nye pelsen kommer igjen.
En enkel regel er at du napper det som slipper, du må ta i litt, men ikke så mye at det gjør vondt.


Kroppen: Begynn med å gre hunden med underullskam (bilde 5 og 6 nederst), ta godt fra midt på ryggen og bakover, litt mer forsiktig på nakken siden de skal ha løvemanke når du er ferdig.
Etterpå bruker du trimmestålet, fingrene eller trimmekniven og napper vekk all overflødig og død pels. Hunden skal ikke ha pels som står ut eller flagrer når den går. Ved ribbena og fremover på sidene har mange for mye pels og da ser de tykke og formløse ut.
Når du napper bakover på kroppen, pass på at det blir litt mindre bakover, men pass likevel på at du får en jevn overgang fra manken og bakover så det ikke ser ut som hunden din er delt i to.
Når du kommer nedover mot underlinjen så er det lett å la for mye stå igjen og da blir det flagrepels. Napp forsiktig her til du ser at det ligger pent også når hunden beveger seg. La den gå fram og tilbake og en liten runde underveis i pelsstellet, så ser du hvor det er for mye eller hvor du har tatt av nok.
Underlinjen klippes. Du står på hundens side og går to skritt bakover og ser hvor du skal klippe. Klipp bakfra og fremover, start med å sette saksen ca 2 cm under linjen og klipp skrått framover (skrå bare litt her for de skal ikke ha en veldig markert underlinje) slik at du følger hundens naturlige linjer. Er du helt ny på dette så lønner det seg og starte litt forsiktig og heller klippe i flere omganger, slik at du heller lar det være 3-4 cm og så klipper du kortere når du er fornøyd.


Bena: Det skal være mere pels på frambena enn bakbena. Jeg napper mest mulig også her for du får en bedre form på bena enn bare å klippe, dessuten så bevarer du pelsfagen mye bedre og lengre ved å nappe mest mulig.
Øverst ved skuldrene må du passe på at det ikke er for mye pels for da blir hunden lett bred og det kan også se ut som den har løse skuldre når den beveger seg. La det bli en glidende overgang fra kroppen og nedover bena. Pass på at det heller ikke er mye pels bak ved albuene, det kan gi et inntrykk av at hunden har utstående albuer. Dette ser du lettest ved å nappe litt og så få noen til å gå med hunden din slik at du ser den rett forfra når den beveger seg og da ser du med en gang hvor mye du trenger å ta av ved både albuene og skuldrene.
På bakbena skal det være mindre pels enn på frambena. Her må du passe på så ikke hunden din får "ridebukser". Napp til du har jevne pene ben uten ridebukser og flagrepels.
Når du har nappet det du skal, bruk saks og klipp tuppene slik at det blir jevnt og pent.


Potene: Når hunden står på stellebordet løfter du ett og ett ben slik at du har tredeputene mot deg. Klipp under slik at det blir fritt for hår rundt tredeputene og klipp deretter pent rundt poten, bare følg kanten og rett utenfor neglene. Når du setter ned igjen benet og ser poten ovenfra, klipper du bort det som da eventuelt ikke ble med da du klippet rundt, resultatet skal være en pen, rund katteformet pote.
Også her kan du bruke trimmestålet og nappe forsiktig på toppen av poten slik at poten blir fin og ikke har for mye hår og virker klumpete.


Fronten: Når hunden din står på bordet og du står rett foran den så skal det være pent og jevnt. Igjen kan du bruke trimmestålet og tynne ut litt ved å nappe de lengste hårene, passe på og bruke en kam og gre igjennom ofte slik at du ser når du skal stoppe. Bruk til slutt saksen og klipp litt i tuppene for å få det jevnt og pent.


Hodet og ørene: Gre godt gjennom slik at det ikke er noen knuter, øyebuser ol igjen. Når du står foran hunden og ser den inn i ansiktet så skal du kunne se hunden din i øynene. Noen velger den amerikanske varianten her og klipper og former hårene over nesen slik at det ser ut som en liten vifte, smalest inne ved neseroten og viften brer seg utover slik at øynene synes.
Jeg klipper ikke noe og bruker også her trimmestålet mitt da blir resultatet nesten det samme, men uten å se klipt ut. Jeg napper forsiktig og tar veldig lite av gangen og da går dette helt fint og i og med at du tar lite av gangen så går det ikke an å ta for mye.
Ører kan være veldig forskjellig fra hund til hund, noen har store ører, små ører, "vippeører", ståører og liggende ører så her kommer det helt an på hva din hund har.
Liggende ører som er det vanligste er også de enkleste å klippe. Du holder øret i hånden og så klipper du langs kanten fra ytterst og innover til litt over midten av øret og så klipper du med effileringssaks (se bilde 7 nederst) opp på øret der du har klippet rundt kanten slik at når du er ferdig så ser det ut som en trekant.
Vippeører er ører som står i rota og ytterste delen av øreflippen vipper fremover. Her klipper du rundt hele kanten og effilerer opp på hele øret, lar du noe stå igjen her så ser det fort rotete ut.
Stå ører skal klippes som vippeørene, men her er det veldig viktig å klippe så langt inn mot kanten som mulig og jevnt og pent slik at de blir minst mulig og gir et pent uttrykk.
Skjegget, sidehårene og topphårene tynner du forsiktig ut ved å bruke trimmestålet og så napper du de lengste hårene slik at når du er ferdig så skal hodet se rundt ut.
Om du har veldig mye hår i overgangen mellom skjegget og ørene så ser de fort litt rare ut for de får så enormt stort hode. Da kan du tynne ut litt med effileringssaksa, bruk den forsiktig og ta et klipp av gangen til du blir kjent med saksen din og slik at du ikke tar for mye.


Halen og bak: Halen nappes mest mulig, men til den siste finpussen brukes saks. Tenk deg halen som en gulrot, tykkest ved roten og tynnest i enden. I enden holder jeg fingrene på tuppen og klipper en trekant rett over fingrene mine slik at hunden får kortest mulig hale.
Bak napper jeg veldig lite da dette gjør vondt for hunden, så her kan du bruke effileringssaksen. Når du holder halen opp kan du tenke deg en trekant fra halerota og ned til skrittet, klipp så kort som mulig både fordi det ser pent ut og fordi det er mest hygienisk for hunden. Det lønner seg å bruke effileringssaksen her slik at du ikke klipper for mye, men du kan også bruke en vanlig saks forsiktig når du har fått treningen. Sluttresultatet skal være en trekant som gir et flatt inntrykk.


Jeg får ofte spørsmål om hvor ofte en affenpinscher skal bades og mitt svar til dette er at jeg bader mine når de er skitne.
Grunnen til dette er at det naturlige fettlaget som hunden har ikke skal bli ødelagt.
Må du bade hunden din så bruk en god og mild shampo som ikke er skadelig for pelsen. Det er et stort marked for hundeshampoer der ute så jeg anbefaler deg å se deg godt om å lese på flaskene hva de inneholder. De fleste affenpinschere får mykere pels etter bading, da lønner det seg å bade hunden i god tid før utstilling, så pelsen får sin naturlige strihet tilbake.


UTSTYR SOM ER GREIT Å HA
Bilde 1: Denne kammen bruker jeg til hele hunden og når den er så fintannet så tar den også med seg en del underull, spratts 73 heter denne.
Bilde 2: Klosaks, jeg bruker denne typen som jeg syns er utmerket til små hunder.
Bilde 3: En vanlig saks i den størrelsen du syns ligger godt i hånden din når du klipper. Bruk ikke for stor (lang) saks.                                                                                                                Bilde 4: En pinsett er lurt å ha når du skal fjerne hvite stikkhår.
Bilde 5: Dette er den underullskammen jeg syns er best å bruke. Det finnes mange forskjellige underullskammer og du må finne den som passer deg best.
Bilde 6: En annen type underullskam som er god å ha på de hundene som har mye underull. 
Bilde 7: Effileringssaks, jeg har denne typen med vanlig blad på den ene siden, den finnes også med effilering på begge sider                                                                                            

UTSTYR DU BØR HA I UTSTILLINGSVESKA DI
Dette er hva du bør ha med deg på en utstilling slik at du og din hund er forberedt på det meste.
Bilde 1: Utstillingsbånd og da helst i samme farge som hunden din.
Bilde 2: Utstillingsklype til å feste nummerlappen din i.
Bilde 3: Jeg kaller denne for en karde og liker den veldig godt til å gre over hunden før den skal inn i ringen.                                                                                                                                Bilde 4: En god børste som er til samme bruk som karden over så du trenger bare en av dem.
Bilde 5: Saks om du trenger å klippe bort litt i siste liten. OBS
Vaksinasjonsregler
Hunder må være vaksinert mot valpesyke og attest kunne fremvises.
- Hund under ett års alder: Hunden må være minimum 10 uker ved siste vaksinasjon.
- Hund over ett års alder: Hunden skal være vaksinert ved minst 10 måneders alder og deretter skal siste vaksinasjon være utført for maksimum 3 år siden.
- Ved førstegangsvaksinasjon må det ha gått minimum 2 uker fra vaksinasjonsdato. Kontroll på at gjeldende innførsels- og vaksinasjonsbestemmelser er fulgt kan forekomme.
Det anbefales at deltagende hunder også er vaksinert mot parvovirusinfeksjon og parainfluensa (kennelhoste).


Helsestatus
Hund kan ikke delta dersom:
- den er syk
- den har utøy
- den er blind og/eller døv
- drektig tispe kan ikke delta 30 dager før fødsel, beregnet fra 63 dager etter første parring.
- tispe har valper under 75 dagers alder.


Doping/faking er forbudt
Med doping forstås her medisin eller annet middel som gjennom sin virkning stimulerer, beroliger, stiller smerte, påvirker atferd, temperament eller på annen måte kan antas å virke inn på hundens prestasjon eller
kvalitet.
Det er ikke tillatt å fremføre hund til bedømmelse hvor:
- operativt inngrep er foretatt i den hensikt å forbedre hundens eksteriør.
- pels, nese eller hud er behandlet med produkter som forandrer farge eller struktur.


© 2006 Imrun. Kopiering av materiale fra vår hjemmeside for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale